Bugun...

Şehit Denizciler Anıldı

Çanakkale Boğazı Nara Burnu önlerinde 65 yıl önce 'Naboland' adlı İsveç şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı ile Refah Gemisi ve Atılay denizaltısı facialarında şehit düşen denizcilerimiz, Gelibolu ilçesi'nde törenle anıldı.
facebook-paylas
 Tarih: 05-04-2018 08:38:11  -   Güncelleme: 05-04-2018 08:49:11

Şehit Denizciler Anıldı

Dumlupınar Deniz Şehitleri Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.
Çanakkale Boğazı Nara Burnu önlerinde 65 yıl önce Naboland adlı İşveç şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı ile Refah Gemisi ve Atılay denizaltısı facialarında şehit düşen denizciler  için  Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.
Deniz şehitlerini anma törenlerine Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç’ın yaptığı konuşma ile devam edildi. Dalgıç konuşmasına, “bugün ne mutlu bize ki, ilk Türk denizaltı gemisi ve aynı zamanda dalmış durumda torpito atan ilk dünya denizaltı gemisinin 6 Eylül 1886 tarihinde Haliç’te denize indirilmesiyle kurulan Türk denizaltı filosunun birer mensubuyuz” sözleriyle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Bizler geçmişi övünç ile dolu 132 yıllık bu aziz emaneti taşımanın haklı onurunu yaşıyoruz ve biz bu abideyi emekli olsak bile bizden sonra geleceklere daha da yücelterek teslim edebilmek için azim ve heyecanla mezara kadar devam ettirmek mecburiyetindeyiz. Şuanda Refah, Atılay ve Dumlupınar denizaltı gemilerinde vatan için hayatlarını kaybeden kabirleri engin denizler olan 247 şehidimizi anma töreni için burada toplanmış bulunuyoruz. Aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun” dedi.
Bu konuşmanın ardından Denizaltı Sevenler Derneği Genel Başkanı Feridun Yaşbek yaptığı konuşmasında, “1953 yılında Nato tatbikatından dönerken işveç gemisi Naboland ile çarpışarak batan Dumlupınar denizaltı gemimizde ve Refah ile Atılay denizaltı gemilerimizde  247 şehidimizi anmak üzere buradayız. Ayrıca Afrin Zeytin dalı harekatında mücadele eden askerlerimizin Allah yar ve yardımcısı olsun. Vatan, millet ve bayrak uğruna hayatlarını seve, seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan kahraman gazilerimize en derin şükranlarımı sunuyorum. Denizlerdeki hak ve menfaatlerimizi korumak uğruna hiç tereddüt etmeden hayatlarını feda eden mezarları engin denizler olan şehitlerimiz için düzenlenen bu anlamlı törende bugün burada olmanın huzuru ile başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere  tüm şehitlere ve şehit denizaltıcılarımıza Allahtan rahmet dilerim” dedi.
Konuşmaların ardından Armatör Yakup Aksoy Denizcilik Meslek Lisesi öğrencisi tarafından şiir okundu ve Denizaltıcılar andının okunmasından sonra, Dumlupınar Denizaltısının tarihçesi ile ilgili video gösterimi gerçekleştirildi.
Buradaki törenin sona ermesinin ardından denize açılarak, Denizaltı şehitleri için denize Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Denizaltı Sevenler Derneği Genel Başkanı Feridun Yaşbek ve Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç tarafından denize çelenk bırakılarak törenler sona erdi. Şeit Denizaltıcılar Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç, program sonunda her zaman yanımızda olan ve Denize çelenk atmamız için bizleri taşıyan Karahasan Denizcilik ailesine teşekkür etti.
Düzenlenen törenlere Gelibolu Kaymakamı Hakan Kılınçkaya, Belediye Başkanı Mustafa Özacar, 2. Kolordu temsilen İkmal Albay İsmail Enis Ergin, Boğaz Komutanlığını temsilen Lapseki Ordinat Grup Komutanı Deniz Yarbay Türker Altıngöz, Jandarma İlçe Komutanı Cem Gökdemir, Denizaltı Sevenler Derneği Genel Başkanı Feridun Yaşbek, Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç, İlçe Emniyet Müdürü Halil Mutlu ve davetliler katıldı.

  Bu haber 1656 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI