Bugun...
SON DAKİKA

Gelibolu Platformu’ndan İndirimli Geçişler İçin Çalışma

facebook-paylas
 Tarih: 10-06-2024 18:56:13

Gelibolu Platformu’ndan İndirimli Geçişler İçin Çalışma

Gelibolu Cumhuriyet Platformu temsilcileri, Gelibolu’dan Gestaş feribotları ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nden indirimli geçiş sağlanması için görüşmelere başladılar.

Gelibolu, Evreşe, Kavakköy, Lapseki, Çardak, Eceabat, Kepez ve Çanakkale Belediye Başkanları ile görüşme sağladıktan sonra Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Gestaş yöneticileri ile görüşeceklerini belirten Platform üyeleri, ilk görüşmesini ilçemiz Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak’a gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Soyuak’a ziyaretlerinde feribot ve köprü geçişlerinde yaşanan maddi zorlukları dile getiren Platform yöneticileri, indirimli geçişler için yaptıkları çalışmaları anlattı. Gelibolu Cumhuriyet Platformu yöneticileri, yaptığı açıklamada vatandaşların yaşadığı mağduriyetleri dile getirerek; “Bizler, Gelibolu Platformu olarak, şehrimizin daha yaşanabilir, sağlıklı, konforlu ve demokratik hakları üzerine yerel yönetimlere destek olmanın yanı sıra halkın sesi ve taleplerini duyurabilmek amacıyla bir araya gelmiş STK'lar topluluğuyuz.

Şimdiye kadar yaptığımız projeler ve süren diğer projelerimiz dışında, öncelikle yaşadığımız muhteşem ilçe, Gelibolu'nun sürdürülebilir bir yaşam kenti haline gelmesi ve ilimiz Çanakkale ile Çanakkale boğazı üzerinde yer alan diğer ilçelerimiz Lâpseki ve Eceabat ilçelerinin çıkarları için zaman zaman haklarımız doğrultusunda hareket etmeye merkezi idare ve yerel yönetimlere katalizör ve lokomotif olmaya çalışıyoruz.

Ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz göz önüne alındığında, yaşanan zamlar, hayat pahalılığı, özellikle öğrenci ve emeklilerin yaşam mücadelesi son derece zorlayıcı bir gerçek. İşte böyle bir durumda zamların ağırlığına dayanmaya çalışırken gerek Gestaş Feribotları için gerek Çanakkale 1915 Köprü geçiş ücretleri için, gerekse de ilçeler arası özel taşıma şirketlerinin ücretlerine yaptığı son zamlardan sonra Gelibolu'nun bağlı olduğu il ile irtibatı kritik seviyeye gelmiştir. Kaldı ki bu durum, karşılıklı ekonomiye de zarar verecek bir şekle dönüşebilir.  Aynı il içinde karşı kıyıya geçişlerde uygulanan bu yüksek fiyatlar, ihtiyacı olan, acil geçmek zorunda kalan, hazırlıksız yakalanan, özellikle de karşı kıyıda çalışan ve her gün gidip gelmek zorunda olanlar için ise ekonomik çöküntüye sebep olacaktır.

Bizler bu durumda, aşağıda maddeler halinde sıraladığımız çözüm önerileri ile Sayın Valimiz ve ilçe Belediye Başkanlarımıza taleplerimizi sunmak ve konu hakkında iyileştirmeye, Çanakkale il genelinde ikameti olanlar için (600.000’den fazla il genelinde) yeni bir düzenlemeye gidilebilmesi adına öneride bulunmak istiyoruz. Bu öneriler il ve ilçelerin coğrafi yapısına, yaşayan nüfusun ekonomik ve sosyal statüsüne de bakarak, hepimizin kaldırabileceği bütçeleri düşünerek hazırlanmış maddelerdir.

Hali hazırda çürümeye terk edilmiş olan Çardak gemilerinin tekrar dolaşıma sokulmasını ve gerekirse İstanbul ve İzmir’de olduğu gibi daha küçük şehir hattı vapurları şeklinde sabah ve akşam olmak üzere arabasız yolcu taşıma için kullanılmalarını öneriyoruz.

Eskiden bedava olan feribotlar kişi geçiş ücretinin gidiş dönüş 10 TL olarak sınırlandırılması talep ediyoruz.

Öğrenci ve 65 yaş üzeri için ise bedava geçiş hakkı talep ediyoruz, diğer şehirlerde olduğu gibi.

Araçlar için 24 saat içinde gidiş dönüş için % 50 indirim talep ediyoruz. Bizler Gelibolu, Eceabat olarak bazen günde iki kez bile gidip gelmek zorunda kalabiliyoruz ve bu durum ekonomik olarak da bizler için büyük külfet oluyor, zaman kaybını saymıyoruz bile.

Köprü için Çanakkale Belediyesi’nin günün belli saatlerinde halk otobüsü veya belediye otobüsleri olarak hizmet verebilecek bir düzenleme içine girmesini talep ediyoruz.

Bütün bu taleplerimiz tabii ki, öncelik bölgede ikametgahı olanlar için düzenlenmelidir. Bir kent kart ya da her ilçe belediyesinin çıkartacağı özel kartlarla, turnike sistemi veya kontör yükleme sistemi ile çözülebilecek pratik yollar ile gidiş geliş sorununu çözebiliriz.

Burada yaşayan, ikamet eden, çalışan, ekonomiye katkıda bulunan insanlar olarak, Çanakkale'ye geçişimizde en azından bir yolun bizlere ücretsiz hale gelebilmesi hakkını kullanabilmek istiyoruz. Bizler, öncelikle bölgedeki bütün belediye başkanlarımızla bu konu hakkında konuşarak taleplerimizi iletiyor, görüş alışverişinde bulunarak, konuya karşı tutum ve düşünceleri hakkında görüşlerinizi ve onay imzalarını almayı arzu ediyoruz. Bu protokolün şehrimize, yöneticilerimize ve bizlere ışık tutacağına inanıyoruz. Çanakkale il ve ilçelerine ekonomik, sosyal, kültürel, toplumsal barışı ve hemşerilik bilincini sağlayacağını düşünüyoruz. Gereğinin yapılmasını Çanakkale Valiliği Çanakkale il ve Gelibolu, Lâpseki ve Eceabat ilçe belediyelerimizden arz ve talep ederiz” dedi.

Haber: Cevriye ŞAHİN

Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI