Bugun...

"Daha demokratik tüzükle, daha güçlü mücadele edeceğiz"

Chp İlçe Başkanı Nevzat Kaya; “19. Olağanüstü TÜZÜK kurultayımızı gerçekeleştirdik. TÜZÜK komisyon başkanlığını Genel Başkan yardımcınız Sayın Muharrem ERKEK' in yaptığı çalıştıyda tüzüğümüz baştan sona görüşülerek tüm örgütün her kademesin söz sahibi olduğu yeni bir tüzük hazırlandı. İLÇE DANIŞMA ve İl Danışma kurullarımızda önerilenlerin tüzükte yer alması için katkılar sunduk. 2 GÜNLÜK yoğun bir tempo sonunda tüzüğümüz kabul edildi.”
facebook-paylas
 Tarih: 13-03-2018 06:10:15

CHP 19’uncu Olağanüstü Tüzük Kurultayı’nı hafta sonu tamamladı.  85 madde üzerinden görüşülen ve iki gün süren Tüzük Kurultayı’nda Genel Başkanlık için adaylık imza oranı yüzde 10’dan yüzde 5’e indirildi. Milletvekili belirlenmesinde yüzde 85 oranında ön seçim şartı konurken, ‘önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması’ yöntemlerinin uygulanmasına yöntemlere Parti Meclisi karar verecek.  Kararda il örgütlerinin de söz sahibi olması kararı tüzüğe eklendi. Aynı zamanda kurultayda, parti içerisindeki gençlik kotası ise yüzde 10`dan 20`ye çıkarıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın, Chp İlçe Başkanı Nevzat Kaya’nında katılım gösterdiği kurultayda, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan Divan Üyesi olarak yer aldı. Kurultay ile ilgili görüşlerini aktaran Chp İlçe Başkanı Nevzat Kaya tüzüğün çok daha demokratik bir yapıya çevrildiğini ifade ederek, 2019 seçimlerine giden süreçte demokrasi ve adalet mücadelesini yeni tüzük ile daha güçlü bir şekilde sürdürecekleri vurgusunu yaptılar. 
“Tüzüğümüz, daha iyi bir metin haline geldi”
Kurultay ile ilgili açıklamasına; “Şimdi ‘Demokrasi ve Adalet mücadelemizi’ daha güçlü bir şekilde sürdüreceğiz” ifadeleri ile başlayan Chp İlçe Başkanı Nevzat Kaya; “Tüzük Kurultayı yaklaşık bir buçuk yıldır partimizin gündemindeydi. Ancak, 15 Temmuz darbe girişimi, arkasından OHAL gibi olağan üstü olaylar yaşadık. Olağan Kurultayımızdan sonra Tüzük Kurultayımızı yapacağımızı parti tabanımız ve kamuoyu ile zaten paylaşmıştık. Tüzük Kurultayımızı tamamladık. Tüzüğümüz, kanun yapma tekniğine çok daha uygun şekilde, ayrıntılarını yönetmeliğe bırakan daha iyi bir metin haline geldi. Biliyorsunuz Genel Başkanımız, başkanlığının ardından tüzükte çok önemli değişiklikler yaptı. Bunlar, çok demokratik değişikliklerdi. Mesela Genel Başkan adaylığı için imza oranı yüzde 20’iydi. Şimdi ise yüze 5’e indi. Bu kadar özgüveni yüksek ve parti içi demokrasiye saygılı bir Genel Başkanımız var. Daha öncede yüzde 20’den yüzde 10’a yine Genel Başkanımız indirmişti. Çarşaf liste yine esas tüzüğümüzde, blog liste istisna” dedi.  
“Bağımsız çalışacak ‘Etik Kurullar’ oluşturuyoruz”
Parti ve yerel yönetimler arasındaki ilişkileri geliştirmek amacı ile Etik Kurullar oluşturulacağını belirten Kaya; “Etik Kurul oluşturuyoruz. Partililer arasında ki ilişkilerde, yerel yönetimler ile örgütler arasında ki ilişkilerde, parti organları arasında ki ilişkilerde etik kuralları belirleyecek, görüşler ileri sürecek, Genel Başkana raporlar hazırlayacak, bağımsız çalışacak Etik Kurullar oluşturuyoruz. Üyelerimizin aktif hale getirilmesi için bir düzenleme getirilmişti ama kurultayımız orada ‘mevcut durum devam etsin’ dedi. Kurultayın iradesi her şeyin üzerindedir” dedi. 
“Adayların belirlenmesinde örgütlerin görüşünün alınmasının tüzüğe eklendi”
İlk defa Milletvekili seçimlerinin belirlenmesinde, yerel seçimlerde adayların belirlenmesinde örgütlerin görüşünün alınmasının tüzüğe eklendiğini belirten Kaya; “Bu konuda zaten örgütlerimizin görüşü alınıyordu ancak bunu tüzüğe de yansıttık, tahkim ettik. Çünkü, örgütlere saygı duyan bir örgüt partisiyiz. Üyelerimiz ve örgütlerimiz ile birlikte mücadele edeceğiz. Tüzüğümüzde de örgütlerimizin görüşlerini, iradesini güçlendiren düzenlemeleri yaptık.  Yüzde 85 ön seçim şartı konuldu. Mutlak olarak nerelerde ön seçim olacağına, parti meclisimiz karar verecek. Ön seçimi partimize yansıtmaya çalışıyoruz. Ama önemli olan kişilerin değil, partililerin başarısıdır. Türkiye’nin başarısıdır. Bunun için siyasette ne doğruysa onu yapacağız. Milletvekili adaylarının saptanmasında da, yerel seçimlerde adayların saptanmasında da ‘ön seçim, merkez yoklaması, aday yoklaması’ tüm sistemler mevcut. Hangi seçim çevresinde, hangi yöntemin uygulanacağına parti meclisimiz karar verecek. Genel Başkanımızda zaten özellikle vurguladı. Ön seçim olması gereken yerde seçim olacak, ittifaklar olması durumunda, ittifaklara göre hareket edilecek. Önemli olan Türkiye’yi demokrasiye götürecek başarının elde edilmesi. Kişilerin değil, partinin ve Türkiye’nin başarısı önemli” dedi. 
 Halk ‘Saray Rejimine’ dur diyecek”
Dediğim gibi bizim mücadelemiz demokrasi mücadelesi, bizim mücadelemiz ‘Hak, Hukuk, Adalet’ mücadelesi. Şimdi bu mücadeleyi çok daha güçlü bir şekilde, sivil toplumla, halkla beraber yürüteceğiz. Bunu çocuklarımızın, bu memleketin tüm güzel çocuklarının geleceği için yapacağız. ‘Çağdaş, Demokratik, Çoğulcu, Özgürlükçü, Laik Cumhuriyeti’ yükselteceğiz. Özgürlükçü bir demokrasi için demokrasinin güvencesi olan ‘Demokratik Hukuk Devleti’ni tesis edeceğiz. Bunları hep birlikte önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğiz. Ve göreceksiniz ilk seçimlerde halk bu ‘Saray Rejimine dur diyecek. Siyasi güç merkezi olarak irade olarak tekrar TBMM’yi daha güçlü ve saygın hale getirecek ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de, yerel seçilerde de, genel seçimlerde de bu gittikçe otoriterleşen, demokrasiden, toplumdan, adaletten kopan anlayışa yalnızca kendi iktidarını devam ettirmekten başka gayesi olmayan Türkiye Cumhuriyeti Devletini şahsileştirmek isteyen, bir şahıs devleti haline dönüştürmek isteyen ve şahsi ikbali için çalışma yapan bu saraydaki anlayışa hep birlikte dur diyeceğiz” dedi. 
“Daha katılımcı, daha demokratik bir tüzük oluştu”
Daha katılımcı ve demokratik bir tüzük oluşturulduğu vurgusunu yapan Başkan Nevzat Kaya; “Kurultay iki gün sürdü ve 85 madde üzerinde görüşüldü. Siyasi Partiler Yasası’nın elverdiği ölçüde daha demokratik bir tüzük yapılması için bütün delegasyon canla başla çalıştı. Olumlu sonuçlandı. Örgütlere üyelik ile ilgili bir madde reddedildi. ‘Aktif olarak siyasi hayata katılanla katılmayanı ayıralım’ denilmişti. Bu kabul edilemedi. Üyelik kısmı aynı kaldı. Bunun dışında seçimlerde ön seçim yapılması temel olarak belirlendi. Cumhurbaşkanlığı seçimi adaylığı ile ilgili bir bölüm eklendi. Kurultayda aday olunması için Genel Başbakanlık adaylığına imza oranı yüzde beşe indi. Aday seçimlerinde ve bu noktada illerde ve merkezlerde nasıl bir yöntem uygulanacağı  ‘ön seçim mi, aday yoklaması mı, merkez yoklaması mı’ gibi durumlarda il başkanları da söz sahibi yapıldı. Böylelikle daha katılımcı, daha demokratik bir tüzük oluştu. Bunların dışında emek örgütleri ile temasa geçilmesi ve onlarla ilişki kurulması içinde önemli maddeler kondu. Sonuç itibari ile bu şekli ile seçimlerin yine çarşaf liste temelinde olması benimsendi. Bu şekilde Tüzük Kurultayını tamamlamış olduk” dedi. 
“Türkiye’yi tekrar yörüngesine oturtmak için mücadelemizi sürdüreceğiz”
Yeni tüzük ile seçimlere daha güçlü bir şekilde hazır olduklarını dile getiren İlçe Başkanı Nevzat Kaya; “CHP olarak önce örgüt kongrelerimizi yaptık, daha sonra olağan kurultayımız olan Adalet Ve Cesaret Kurultayımızı gerçekleştirdik. Son olarak yaptığımız Tüzük Kurultayımızı yaparak 2019 yılında yapılacak yerel genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine CHP en güçlü şekilde hazır. Bundan sonraki süreçlerde tüm partililerimiz ile birlikte, bu ülkede demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, laikliğe, parlamenter hukuk düzenine inanan tüm insanlar ile birlikte 2019 seçimlerinde Türkiye’yi tekrar yörüngesine oturtmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bundan önceki tüzük birçok dönemde çeşitli değişimlere uğramıştı. Şimdi bu değişimlerinde içine alındığı bütün bir tüzük hazırlandı. Tüzükte en önemli maddelerden bir tanesi hangi seçim bölgesinde hangi şekilde seçim yapılacağı. ‘Merkez yoklaması mı, ön seçim mi, yoksa eğilim yoklaması mı’ olarak yapılacağına örgütlerin görüşü alınarak karar verilecek. Örgütün görüşü çok önemli olacak. Örgüt Çanakkale’de merkez yoklaması diyorsa merkez yoklaması, ön seçimse ön seçim, eğilim yoklaması diyorsa eğilim yoklaması yapılacak. Bu, daha önce tamamen Parti Meclisine bırakılmıştı. Şimdi örgütlerin görüşü de alınarak bu doğrultuda hareket edilecek. Gençler daha aktif bir rol alacak. Onların kotası yüzde 10 iken yüzde 20’ye çıkartıldı.  Daha dinamik, daha anlaşılabilir ve daha sade bir tüzük ortaya çıktı” dedi.  

Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI