Bugun...

Pazar esnafı dertli!

Pazar tezgahında vatandaşın pahalı bulduğu fiyatlar, çiftçiye normal geliyor. Değerlendirmede bulunan pazar esnafı, vatandaşın fiyatları pahalı bulduğu için alışveriş yapmadığını söylüyor. Fiyatların pahalı olmasındaki ana sebebin girdi fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı olduğunu söyleyen esnaf; "Girdi fiyatlarında iyileştirme yapılması şart" dedi.
facebook-paylas
 Tarih: 24-09-2018 06:55:13

Pazar esnafı dertli!

Vatandaş, pazar fiyatlarını pahalı buluyor esnaf, fiyatların normal olduğunu düşünüyor. Vatandaşların giyim ve mutfak ihtiyaçlarını karşıladığı pazar yerinde ‘kuru kalabalık’ hakim. Pazarın durumunu değerlendiren pazar esnafı, vatandaşın fiyatları pahalı bulduğunu söylüyor. Esnaf, vatandaşın alışveriş için geldiği pazaryerinden alışveriş yapmadan ayrıldığını belirtiyor. Fiyatların vatandaş için pahalı olduğunu söyleyen esnaf, fiyatların girdilerin yüksek olması dolayısıyla pahalı olduğunu belirtiyor. Girdi fiyatlarında iyileştirme yapılması gerektiğini belirten pazar esnafı, girdi fiyatlarında kolaylık sağlanmadığı takdirde pazar fiyatlarının düşmeyeceğini söyledi. Esnaf, ayrıca son günlerde dövizdeki artış ile elektrik ve doğalgaza zam gelmesinin de pazar fiyatlarında etki ettiğini söyledi. 
“Girdilerde kolaylık sağlanmış olsa, biz seve seve fiyatları düşürürüz”
Pazar esnafı, girdi fiyatları yüksek olduğu için pazardaki ürün fiyatının da yüksek olduğunu söyleyerek; “Pazar fiyatları pahalılaştı. Fiyatlar, bizim için normal, fakat vatandaş için pahalı. Çünkü girdi fiyatları çok yüksek. Biz de, bu girdi fiyatlarıyla ürünü düşük fiyattan satmaya kalksak işin içinden ç ıkamayız. Vatandaşa pahalı gelmesi çok normal. Girdi fiyatlarında iyileştirme yapılırsa hem vatandaş memnun olur, hem de esnaf memnun olur.  Mesela ürüne geçen yıl attığımız ilaç 100 liraysa bu yıl bu fiyat 140 lira oldu. İşçi maliyetleri de her yıl yükseliyor. Geçtiğimiz günlerde doların yükselmesi, doğalgaz ve elektriğe zam gelmesi de pazarı etkiledi. Çünkü zam çiftçiyi de etkilediği için fiyatlarda yükselme oldu. Zamlarla birlikte vatandaşın da alım gücü düştü. Hükümetin tarım politikalarının çok yanlış, fiyatların düşük olmasını esnaf da istiyor fakat girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı herhangi bir düşüş yaşanmıyor.  Girdilerde kolaylık sağlanmış olsa biz seve seve fiyatları düşürürüz” dedi.   
“Vatandaş, tasarruf yapmaya çalışıyor”
Fiyatları pahalı bulan vatandaşın alışveriş yapmaya çekindiğini söyleyen esnaflar; “Pazarda işler durgun. Vatandaş, fiyatları pahalı buluyor ve alışveriş yapmaya çekiniyor. Son günlerde dolar yükseldi, elektrik ve doğalgaza zam geldi. Dolayısıyla vatandaş da bir yerlerden tasarruf yapmaya çalışıyor. Ürün, zaten bize pahalı geliyor. Biz de otomatikman tezgaha yüksek fiyattan koyuyoruz. Özellikle girdi fiyatlarının düşük olması gerekiyor. Girdi fiyatları ne kadar yüksek olursa, ürün o kadar yüksek fiyattan satılır. Eğer bir iyileştirme yapılırsa girdi fiyatlarında, biz de ürünleri düşük fiyattan satarız. Böylece vatandaş da daha rahat ürün alabilir” dedi. 
“Özellikle sebze fiyatlarının pahalı olması, alışveriş oranını düşürüyor”
Vatandaşın son zamanlarda tasarruf ettiğini söyleyen pazarcılar; “Son zamanlarda vatandaşın bir şeylerden tasarruf ettiğini görebiliyoruz. Vatandaş, geliyor hiçbir şey almadan gidiyor. Fiyatların da bunda bir etkisi var. Özellikle sebze fiyatlarının pahalı olması, alışveriş oranını düşürüyor. Fiyatların pahalı olmasının nedeni de girdi fiyatlarının yüksek olması. Okullarda açıldı ilçemizde de artık yazlıkçılar kalmadı. Pazarda sabahtan bir hareketlilik olurdu yazlıkçılar buradayken” ifadelerini kullandılar.

Haber: H. Hayrettin ÜNEL

  Bu haber 1058 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI